Deloitte Centre
Deloitte Centre
Deloitte Centre
Deloitte Centre
Deloitte Centre
Fullscreen

Deloitte Centre

The Deloitte Centre has the distinction of being the first commercial high-rise building in New Zealand to be awarded a 5 Greenstar rating. 

With more than 21,000m2 of premium-grade lettable space – office space above, high quality retail space below – it is a significant building in every sense.  Facing onto Auckland’s Queen Street, the structure covers an entire city block and incorporates the sensitively-restored, heritage-listed Jean Batten Building.  

Such a large building could easily overwhelm its environment.  But the innovative design, based on a glazed sculptural form above a podium sympathetic to the much smaller Jean Batten Building, delivers a large contemporary building that is entirely at home with its smaller, older neighbours. 

In association with Woods Bagot. 

Jean Batten Building

The 1930’s Jean Batten Building was originally designed to house government departments and survives today as a relatively rare example of a “Streamline Moderne” building with its horizontal bands of glass, rounded corners and Art Deco fins.  

This restoration project has ensured the long-term survival of a building which would otherwise have been demolished by successfully integrating it into the new Deloitte Centre development.  The reconstructed interior details such as the plaster ceilings and cornices and the Shortland and Fort Street lobbies provide evidence of internal finishes of the period.  

The new building acknowledges the Jean Batten Building by having a plinth at the same height as the Jean batten facades.  A “Reconciliation” wall with limestone fins along the Shortland Street façade of the new building assists in the integration of the new building with the old.  The retention of all three external facades and a five metre deep internal bay has ensured that the Jean Batten Building reads as having depth, rather than being merely a facade. 

The building was originally clad with Coromandel Granite at ground floor level with Putararu Stone to the floors above.  Over the years, the granite had been painted and the face of the Putararu Stone had been plastered as it deteriorated.  These exterior features of the building were reinstated and restored as near as possible to its original form.

In association with Woods Bagot and Conservation Architects, Dave Pearson Architects.

Sustainability

This is one of the most environmentally sustainable commercial office buildings in the country and pioneered the development of the New Zealand Green Building Council rating system. The building was awarded 5 GreenStar Design Rating and subsequently a 5 GreenStar As-Built Rating by the NZGBC.

The high-rise has a unique double-skin façade on the Queen Street elevation that utilises high performance low emissivity glass to help the tower stay warmer in winter and cooler in summer. To balance light transmission and heat gain a 600mm cavity extracts hot air at the top while inlets at the base draw cooler air in, maintaining the internal facade’s consistent temperature. The remaining elevations incorporate low emissivity glass into a double glazed curtain wall system.

 Further sustainable design elements include low water usage fittings and extensive metering of energy and water usage. Winter gardens and six levels of interconnecting voids animate the podium spaces to deliver a workplace that enables cultural change and improved productivity. Users of the building are encouraged to walk or cycle to work by the provision of showers and changing facilities in the basement.

The most successful aspect of the Deloitte Centre is its relationship to the street outside and the opening up of the Queen Street corner.

NZIA Jury Citation

Bren Morrison

Bren Morrison

Principal
Auckland

This site does not display as intended on some browsers like Internet Explorer 6. Please update your browser.